> Penthouse Górnych Wałów



wizualizacje ze strony inwestycji


Ze strony inwestycji:


Zamierzeniem projektowanym było odtworzenie historycznego charakteru elewacji - ze względu na lokalizację w obrębie gliwickiej starówki - strefy ochrony konserwatorskiej.

Dzięki temu nieciekawe estetycznie ze względu na usytuowanie zamknięcie pierzei placu - zyska zupełnie nowy atrakcyjny wygląd, co w zdecydowany sposób korzystnie wpłynie na odbiór tej przestrzeni przez przechodniów i użytkowników.

Ideą prezentowanej koncepcji jest wyraźny podział funkcji, widoczny w bryle budynku. Pierwsze dwie kondygnacje są przeznaczone pod działaność handlowo - usługową. Wyższe partie są wyraźnie zaakcentowane poprzez zastosowanie nowoczesnej formy i materiałów. Mieszczą w sobie lokale mieszkalne o wysokim reprezentacyjnym charakterze. Mimo nowoczesnej formy projektowana nadbudowa harmonijnie wpisuje się w kontekst miejsca - nie dominując nachalnie nad otoczeniem, a raczej delikatnie korespondując z okolicznymi drzewami poprzez swoje "zmiękczone" detale i narożniki.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

fajnie, ale drogo,z właszcza za mieszkanka na samej górze, ceny 5 i 8-9 mysle ze bardziej by trafialy do gustu w obecnej sytuacji rynkowej.

Kamil pisze...

Fatalne! Coś podobnego jest przy Plantach w Krakowie i jest architektonicznym koszmarkiem okolicy. Rozumiem, że nowe powinno się odznaczać od starego ale w tym przypadku projektant poszalał.